Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Законопроектът за енергия от възобновяеми източници в морските пространства прави подобна инвестиция едва ли не задължителна, а не просто възможност за поставяне на перки в Черномориет. След приемането му на първо четене в НС “Труд news” представиха становища на институции, бизнеси и организации, които биха били повлияни от реализацията на проекти по този закон. Можем да обобщим тяхната оценка с няколко изречения. Най-важното от тях беше обвинението, че след като бетонирахме брега на морето сега приемаме закон, с който да бетонираме и обезчовечим самото море.

А най-кратката оценка на закона, която чухме беше, че това е закон, с който ще бъде убито морето за нашия бряг. В нормативния акт е записано, че страната ни трябва да изгради до 2027 г. минимум 1 GW мощности в морето, а до 2030 г. да удвои обема им, според прпоръките на ЕК.

Така въпреки, че собствениците на туристически обекти от цялото Черноморие, както и рибарите и еколозите са против изграждането на ветрогенератори в морето заради опасностите за екологията и бизнеса, проектът беше приет на първо четене, и ако бъде приет на второ четене, въпросният закон, би направил подобни вложения или опасни или задължителни, дори и да не са икономически ефективни.

Девет от всеки десет внесени законопроекта в действащото Народно събрание не са били обсъдени с хората и групите, които ще бъдат засегнати от приемането, сочи статистиката на Националния център за парламентарни изследвания – социологическо звено към Народното събрание. При 88.9% от законопроектите няма информация за проведени публични консултации или обществени обсъждания, организирани от техните вносители, сочат парламентарните социолози.

В предаване на Bloomberg TV енергиен експерт заяви, България има огромен потенциал от около 3-4 GWh за производство на електроенергия от ветрогенератори в Черно море и реализирането дори на половината от тези мощности заедно с развитието на вятърните паркове на сушата може да намали цената на тока с до 45%.

Декарбонизацията на енергийния сектор чрез енергия от възобновяеми източници е един от ключовите елементи на Европейския зелен пакт се заявява в Стратегията на ЕК за енергия от възобновяеми източници в т.нар. офшорни зони морето. Енергията от възобновяеми източници в морето е сред технологиите, които имат най-голям потенциал за увеличаване на мащаба, като се има предвид големият брой и разнообразието на морски басейни в ЕС и все по-ниската цена на новите съоръжения.

Междувременно стана ясно, че Законът за ветропарковете в Черно море няма да бъде внесен за второ четене докато не бъдат разгледани всички становища на рибарския и туристическия бранш, екоактивисти, енергийни експерти, депутати, каза Делян Добрев, на кръгла маса по темата.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач