Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Брюксел, Конференция на белгийското председателство за справедлив преход, фокусирана върху социалните измерения на Зелената сделка, като призова за всеобхватен социален и индустриален план заедно със Зелената сделка.

IndustriAll Europe заявява: Никога нищо не трябва да се решава без нас

Време е за европейски план за справедлив преход за всички

Днес 25-те милиона индустриални работници в Европа вече изпитват въздействието върху работните си места и живота си, със спрени заводи, преструктуриране и съкращения, изправени пред комплексните последствия на пандемията от COVID-19, войната в Украйна и енергийната, жизнената и климатичната криза. В момента също се сблъскваме с мозайка от политики и натиск върху права за справедлив преход на различни места и сектори.

Действията в областта на климата са спешни и ето защо industriAll Europe изисква цялостна рамка за справедлив преход, която цени и защитава работниците.

Справедливият преход не се отнася само до усвояване на средства или количество работни места, а и до качество и участие на работниците, което за индустриална Европа означава:

  • индустриална политика
  • инвестиции
  • права на работниците в преход.

Нуждаем се от проактивен европейски промишлен план за трансформиране и създаване на работни места и избягване на по-големи регионални неравенства. Индустриалната политика е несъвместима със строгите икономии в Европа. Ние изискваме декарбонизация без деиндустриализация, каза генералният секретар на IndustriAll Europe Джудит Киртън-Дарлинг.

Справедливият преход е несъвместим с по-несигурната работа и социалния дъмпинг. IndustriAll Europe напълно подкрепя фокуса на Препоръката на Съвета от 2022 г. върху осигуряването на справедлив преход към климатична неутралност. Липсват му обаче реални законодателни гаранции.

„Призоваваме следващата Европейска комисия да гарантира, че работниците имат място на масата, а не в менюто. Нуждаем се от правна рамка за предвиждане и управление на промяната – Директива за справедлив преход – включително правото на обучение за сигурност на заетостта. Правата на работниците не са бюрокрация за съкращаване“, казва Джудит Киртън-Дарлинг.

Трябва да има по-силна координация на политиката между всички съответни отдели при разработването на политики за справедлив преход. Обсерватория за справедлив преход на ниво ЕС ще бъде от решаващо значение за осигуряване на проверка на качеството на планирането на справедлив преход, включваща профсъюзи и други заинтересовани страни и гарантираща отчетност.

„Нищо не трябва да се решава без нас“, заключи Джудит Киртън-Дарлинг

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач