Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Брифинг на КНСБ и съвместна позиция на синдикалните структури на НФТ”Химия  индустрия” – КНСБ по повод възникналото напрежение между „Агрополихим” – АД – Девня и „Солвей-соди” – АД – Девня в изпълнение на екологичните изисквания за управление на отпадъците

ПОЗИЦИЯ


в синдикалните структури на НФТ”Химия и индустрия” КНСБ по повод възникналото напрежение между „Агрополихим” – АД – Девня и „Солвей-соди” – АД – Девня в изпълнение на екологичните изисквания за управление на отпадъците

Ръководството на КНСБ – представено от вицепрезидентите Николай Ненков и Валентин Никифоров, НФТ”Химия и индустрия” представлявана от Красимир Кръстев и СФ”Металици” представлявана от Ренета Петрова и синдикалните представители на КНСБ в „Солвей-соди” – АД - Атанас Атанасов,   „Агрополихим” – АД – Девня - инж. Росен Корелов и „Аурубис” – АД – Пирдоп - инж. Димитър Диков, проведоха консултативна среща на 12 януари 2010 г. от 14.00 ч. в сградата на КНСБ.
Повод за консултативната среща беше обръщението на синдикалните организации на КНСБ и КТ”Подкрепа” в „Агрополихим” – АД – Девня, изразяващи безпокойство, че обтегнатите отношения с мениджмънта на „Солвей-соди” – АД – Девня, свързани с екологични изисквания за управление на отпадъците, могат да доведат до спиране или нарушение в работата на „Агрополихим” – АД – Девня, с негативни социални последици.
В срещата участваха синдикалните представители на КНСБ от „Аурубис” – АД – Пирдоп, като потенциално засегнато предприятие от евентуално неблагоприятно решение на въпроса.
Компаниите „Солвей-соди” – АД и „Агрополихим” – АД – Девня са членове на представителната работодателска камара на химическата промишленост, които имат достатъчно влияние и добри практики, с които биха могли да съдействат за развитието на браншовите и секторните индустриалните отношение и корпоративна социална отговорност, за въвеждане и разпростиране на параметри съвместими с принципите на добрия бизнес и секторния социален диалог.
Консултативната среща се организира в отговор на желанието на социалните партньори за намиране на конструктивно и взаимно изгодно решение на възникналия проблем и предотвратяване на евентуално социално напрежение. На срещата синдикалните представители на КНСБ представиха своите становища и експертни позиции, както и актуална информация за хода на консултациите, преговорите и посредничеството на компетентните институции от МОСВ.
Участниците в консултативната среща обърнаха внимание на факта, че тези предприятия имат облик на отговорни компании с влияние в развитието на химическите производства и свързаните с него икономически сектори.
Възникналото напрежение след като придоби и социален оттенък намери проявление в търсене на решения през МОСВ, институционални структури и КЗК без да се използва полето на социалния диалог в индустриалните отношения, въпреки, че страните са представени в Съвета за тристранно сътрудничество на МИЕ.  
В „Солвей-соди” – АД работят 530, от които 349 са членове на КНСБ, а в  „Агрополихим” – АД – Девня работят близо 900 работници и служители, от които 23 % са членове на КНСБ с достатъчно влияние и представителност на работниците и служителите.
Синдикалните структури на КНСБ в тези предприятия, ръководството на КНСБ, НФТ”Химия и индустрия” – КНСБ и СФ”Металици” са обезпокоени и не приемат въпросът да произведе негативни последици за работните места, доходите на работниците и служителите и да се плати неприемлива социална цена, особено в условията на нестихваща икономическа криза.
Участниците в консултативната среща са заинтересовани и приканват за продължаване на конструктивния диалог на мениджмънта на предприятията, със съдействието на компетентните институции от МОСВ и МИЕ и желанието за адекватно и взаимно приемливо решение на проблема, още в близките дни до началото на м. февруари 2010 г.
Страните представени на консултативната среща приканват синдикалните структури в „Солвей-соди” – АД и „Агрополихим” – АД – Девня да запазят спокойствие, добрия тон и да използват възможностите на социалния диалог за предотвратяване на нежелателно социално напрежение и последици.  
В „Солвей-соди" - АД работят 530, от които 349 са членове на КНСБ, а в „Агрополихим" - АД - Девня работят близо 900 работници и служители, от които 23 % са членове на КНСБ с достатъчно влияние и представителност на работниците и служителите.
Синдикалните структури на КНСБ в тези предприятия, ръководството на КНСБ, НФТ"Химия и индустрия" - КНСБ и СФ"Металици" са обезпокоени и не приемат въпросът да произведе негативни последици за работните места, доходите на работниците и служителите и да се плати неприемлива социална цена, особено в условията на нестихваща икономическа криза.
Участниците в консултативната среща са заинтересовани и приканват за продължаване на конструктивния диалог на мениджмънта на предприятията, със съдействието на компетентните институции от МОСВ и МИЕ и желанието за адекватно и взаимно приемливо решение на проблема, още в близките дни до началото на м. февруари 2010 г.
Страните представени на консултативната среща приканват синдикалните структури в „Солвей-соди" - АД и „Агрополихим" - АД - Девня да запазят спокойствие, добрия тон и да използват възможностите на социалния диалог за предотвратяване на нежелателно социално напрежение и последици.

 Изтеглете целия документ от тук

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач