Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

В Конгресен център „Глобус“ на КНСБ, зала „Европа“ се проведе конференция на тема: „Проблеми и перспективи в развитието на колективното трудово договаряне. Практика и спорове относно дискриминационното действие на отделни клаузи в КТД-предприятие“.
В Конференцията взеха участие представители на ръководството на КНСБ, основни членове на КНСБ и експертен състав на КНСБ. Поканени за участие са и представители на МТСП, ИА „ГИТ“, КЗД, ВАС, НИПА, КТ „Подкрепа“, народни представители, както и представители на пресата.
Основна тема на конференцията беше дискусията върху основателността  на твърденията за дискриминация, произтичащи  от отделни клаузи на КТД в предприятие.
Най-широка дискусия предизвика прословутото присъединяване към КТД и позицията на Комисията за защита от дискриминацията, чийто решения предизвикаха бурното неодобрение на синдикалните представители, а също и на определени работодателски представители.
НФТ"Химия и индустрия" поддържа позицията си за преосмисляне на спорното "свободно присъединяване" към колективните договори, сключени в предприятията. Автономността на договарящите се социални партньори според международните норми представлява един от основните принципи при колективното договаряне и държавни органи не би трябвало да се разпореждат и тълкуват какво да се съдържа в тях или как договореностите да се ползват или не от трети лица при уреждането на трудовите отношения.
Присъединявате към КТД би трябвало да стане приоритет на договарящите се страни и резултат на тяхно решение, постигнато със взаимно двустранно съгласие.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач