Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Дискусионен форум „Дигитализация и бъдещето на труда” в зала „Европа” на Конгресен център „Глобус“ на КНСБ.

„Половината от работната сила в Европа може да изчезне заради новите технологии.“ Това обяви Кристоф Дегрис, изследовател от Европейския социален институт към ЕКП на форум за дигитализацията на труда, организиран от КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт“.

В дискусията участваха социалният министър Зорница Русинова, директорът на фондацията Регине Шуберт, представители на европейските синдикати - Тибо ВЕБЕР, Конфедерален секретар на ЕКП,  Кристоф Дегриз, изследовател, Европейски синдикален институт, Любен Томев – директор на Институт за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров единствените индустрии, които няма да бъдат засегнати, в такава степен, са от типа „хора за хора“. Такива например са грижите за възрастни, лекарските услуги, отглеждане на деца и др.

Съществува огромна опасност от де професионализация на кадри. Напълно възможно е, заради глобалните платформи за набиране на работна ръка, квалификацията на служителите да пада, а заплащането им да се свива, обясни още Кристоф Дегрис. „Хората, които предлагат услугите си в тези платформи сега са „каторжниците на дигиталния труд“, обясни изследователят.

Според него други професии пък изцяло ще изчезнат, като например секретарките, които ще бъдат заменени от роботи или хотелиерите, които ще бъдат изтрити от новите платформи като „Трип адвайзър“.

Вече се върви към нови форми на осигуряване, посочи директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев. Една от идеите е вместо осигуровка за безработица да се  въведе застраховка за доход.

Трябва нова регулация на труда в дигиталната ера, констатираха участниците във форума. Според експертите на КНСБ и ЕКП тя трябва да бъде глобална, тъй като и такива са компаниите, които в момента оформят цифровата икономика.

Това не е борба, тъй като никой не може се бори срещу новите технологии. Това са искания за регулация, тъй като в момента никой не знае кой владее цифровия свят, как го използва и до какво ще доведе това, подчерта Пламен Димитров.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач