Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Съвместно съобщение за пресата на industriAll Europe и EPSU (Европейска федерация на синдикатите на обществените услуги).

След девет месеца на преговори между социалните партньори на ЕС в газовия сектор, организацията на работодателите Eurogas не успя да приеме Споразумението за справедлив преход, постигнато от работодателите и делегациите на синдикатите, което би гарантирало справедлив преход за работниците в газовия сектор, изправени пред масовата трансформация в ход. Споразумението имаше за цел да гарантира, че компаниите ще разработят планове за справедлив преход, за да предвидят въздействието на трансформацията върху работните места и уменията, да осигурят качествено обучение и преходи от работа на работа, подкрепени от участието на работниците и профсъюзите.

IndustriAll Europe и EPSU силно съжаляват, че добросъвестността, с която преговаряха в продължение на девет месеца, не беше напълно реципрочна от работодателите в газовия сектор на ЕС. Тази новина идва като сериозен удар не само за работниците в газовия сектор, но и за всички работници в Европа. Това е сериозен удар върху секторния социален диалог и европейския социален диалог. И преди всичко това е сериозна пречка за постигането на справедлив и справедлив преход за предотвратяване на изменението на климата.

Въпреки усилията на синдикатите да осигурят честен и справедлив преход за работниците в газовия сектор, националните работодателски организации и компании продължават да пренебрегват мащаба на текущата промяна и да поставят печалбата пред хората и планетата. Зад положителните изявления, които работодателите в газовия сектор правят публично, стои нежеланието да се предприемат конкретни стъпки, които да проправят пътя към справедлив преход. Силно разочароващо е, че след девет месеца преговори техните думи не се равняват на нищо повече от зелено пране.

Това не е първият път, когато асоциациите на работодатели на ниво ЕС не успяват да се включат в конструктивен социален диалог за организиране на справедливо бъдеще за работниците. След неотдавнашния провал на Business Europe да приеме междусекторното споразумение за социални партньори относно дистанционната работа, възниква тревожна тенденция, при която работодателите се опитват да подкопаят социалния диалог на ниво ЕС, като участват в дискусии само за да отложат и възпрепятстват регулирането на ЕС. Работодателите са възпрепятствани от действията на определени компании, които продължават да поставят ограничените интереси на корпоративната класа над благосъстоянието на работниците и обществото. Това допълнително демонстрира необходимостта от регулаторна рамка на ЕС относно справедливия преход.

Профсъюзните федерации, EPSU и industriAll Europe призовават белгийското председателство и Европейската комисия да представят предложение за Директива за справедлив преход без допълнително забавяне. IndustriAll Europe и EPSU ще обмислят допълнително последиците, особено върху бъдещето на социалния диалог, и ще вземат решение относно стъпките, които да бъдат предприети както на европейско, така и на национално ниво. Те остават на масата за преговори и ще се ангажират с всички сериозни работодатели, които признават, че осигуряването на справедлив преход е единственият начин за привличане и задържане на критична работна сила в газовия сектор.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач