Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Действащото “швейцарско правило” за ежегодно индексиране на пенсиите с 50% от ръста на средния осигурителен доход и с 50% от инфлацията през предходната година води до изоставане на пенсиите от размера на заплатите. Това е посочено в последната Конвергентна програма на България 2023-2026 г. Това обрича пенсионерите да бъдат бедни на фона на размера на заплатите в страната, които така или иначе са най-ниските за държавите от ЕС.

Причината за изоставането на размера на пенсиите от заплатите в във самата формула за ежегодното им индексиране. През годините на добро икономическо развитие без сътресения на пазара, предизвикани от кризи като поскъпване на енергийните носители или войни, доходите на хората в страната нарастват по-бързо от инфлацията. Именно това трябва да се случва, за да доближаваме по стандарт по-добре развитите страни от Европа. Изключение от това правило за изоставане на пенсиите са годините на кризи, когато инфлацията е по-висока от ръста на доходите. Но за дълъг период от време тези години са малко на брой.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач