Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Проучване на Агенцията по заетостта може да помогне на хората, които обмислят да сменят професията си и на тези, на които им предстои избор на първа професия. Хората, завършили средно образование, ще са по-търсени, отколкото висшистите. Проучването е са най-търсените професии за следващите от 3 до 5 години.

Първо, са тези с диплома за висше образование. Най-търсени ще се архитектите и строителните инженери. Глад за кадри ще има и в здравеопазването, но за медицински сестри и лаборанти. Ще се търсят учители, икономисти и ИТ специалисти.

Има пренасищане в  сектора на правото.

За хората със специално образование най-търсени ще бъдат специалистите в търговията и в хотелиерството. Ще се търсят също строители, шофьори, оператори на машини и машинни техници, заварчици.

Експерти прогнозират още, че в секторите, в които има недостиг на работна ръка, има и най-голям шанс за повишаване на заплатите.

Все по-търсени са програмите за младежка заетост, по които и работодателя ще получи част парите за осигуровки и заплата.

Основание за оптимизъм по отношение на доходите има, отчитат икономистите. Причината е, сериозният недостиг на кадри.

От Стопанската камара също очакват доходите да растат, защото в момента търсенето на служители превишава значително броя на свободните работници търсещи работа. Безработицата в страната е ниска 5,6%.

Резките темпове на увеличаване на доходите обаче карат все по-често бизнеса да търси възможности за използването на изкуствен интелект, който да замени липсващите служители.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач