Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Брифинг на КНСБ – динамика на заплатите през 2010 година – анализ по предварителните данни оповестени от НСИ за 2010 г. - възможност за първи изводи, относно състоянието на трудовите възнаграждения.

ДИНАМИКА НА ЗАПЛАТИТЕ ПРЕЗ 2010 ГОДИНА


1. Средната работна заплата за страната през трето тримесечие на 2010 г. е нараснала с 9,4 %, спрямо същия период на 2009 г., а  средната работна заплата в частния сектор през трето тримесечие на 2010 г. отбелязват  положителен ръст с 11,8%.
2. За разгледания период броят на наетите лица, като среден списъчен брой намалява драматично с 158649 човека или спадът се измерва с – 7,1 %.
3. Начислените средства за работна заплата следват пропорционална намалението на заетостта и достига – 3,1%. Едва през ІІІ тр. на 2010 г. за заплати са начислени почти 69 млн.лв. повече от ІІІ тр. на 2009 или за периода е постигнат положителен ръст от 1,76 %.
4. По-високият темп на намаление на средносписъчния брой наети лица спрямо  този на средствата за работна заплата обуславя положителният ръст на средната работна заплата и съкращенията, предимно на ниско и средноквалифицирани работници и служители.
5. Почти отсъства номинално увеличение на индивидуалните заплати при постигната положителна промяна в структурата на заетостта и отчетливото нарастване на производителността на труда.

През 2011 г. вероятно динамиката на доходите няма да бъде висока, дори при стабилизиране или икономически растеж, а възможностите за реално и повсеместно нарастване на работните заплати ще се възстанови след преодоляването на настоящия спад в заетостта.

От синдиката в предприятията ще зависят в голяма степен новите и по-високи равнища на възнагражденията за труд, които да се договарят и реализират в колективното трудово договаряне на работните заплати, първо да компенсират инфлацията, а след това да следват възстановяването на предприятията.

 

 

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач