Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Позиция на КНСБ и КТ "Подкрепа" за проблемите, които поражда галопиращата инфлация, които могат да породят тежки последици, както в социален и икономически, така в политически аспект и крайно наложителното спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 


ДО
Г-Н СИМЕОН ДЯНКОВ
ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ
СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЯНКОВ,
Драстичният ръст на цената на природния газ от средата на миналата година автоматично доведе до силно оскъпяване на цената на топлинната енергия. От 1 февруари 2011 г., цената на ВИК-услугите за битови потребители в София, Пловдив и други градове нарасна с около 10%. От 1 април т.г. се очаква ново увеличение на цената на природния газ, а от 1 юли 2011 г. и на цената на електроенергията, което неминуемо ще повлече нови ценови пикове.
Движението на държавно регулираните цени на услуги от обш и обществен интерес и особено на цените на стоките и услугите от първа необходимост, вече надхвърля границата на поносимост. Резултатите от проведеното от ИССИ на КНСБ целево изследване на потребителските цени за периода 1-2 март т.г. са изключително тревожни. Цените на всички стоки от първа необходимост са нараснали спрямо втората половина на декември миналата година. Достатъчно е да посочим примери като брашно - с 24,9 %, хляб - с 5, 6%, олио - с 18,4 %, картофи - с 43,5 %, сирене - с 15,0 %, кашкавал - с 21,1 % и пр. И това - само за два месеца. Считаме, че тази негативна тенденция ще се ускори както във вътрешно икономически план, така - в световен мащаб.
Цитираните факти са достатъчно основание за предприемане на спешни мерки за компенсиране доходите на населението.
Според КНСБ и КТ "Подкрепа" проблемите, които поражда галопиращата инфлация са много сериозни и могат да породят тежки последици както в социалено-икономически, така в политически аспект.
В тази връзка, считаме че е крайно наложително спешно свикване на НСТС, на което да се акцентира върху:
• Представяне на данни за инфлацията за месеците януари-февруари 2011 г. спрямо същия период 2010 г. по отношение цените на: брашно, хляб, слънчогледово олио, мляко и млечни продукти, захар, пресни зеленчуци, пресни плодове, както и на бензин, дизел, газ пропан-бутан, газ за автомобили.
• Представяне на предложения за действие на държавните компетентни органи за ограничаване на проблема - КЗК, ДКЕВР, Комисия за защита на потребителите към МИЕТ, Комисия за контрол на цените на храните и други.
• Разработване на пакет от антимонополни мерки.
• Обсъждане на възможни подходи за подкрепа доходите от труд и тези на най-силно уязвимите групи от населението, в т.ч. насочени към - ръст на минималната работна заплата, договаряне на индекс за ръст на работните заплати в материалния сектор, ръст на социални плащания и пенсии и други.

Предлагаме изработването на целеви пакет от мерки за овладяване на инфлационните процеси, спирането на спекулата и омекотяването на ефекта от ценовите увеличения върху доходите на населението.
КНСБ и КТ „ Подкрепа" считат ситуацията за достатъчно критична, и настояват за наистина спешно свикване на НСТС по горепосочените въпроси.

София, 15 март 2011 г.
 

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач