Актуално

Скъпи братя и сестри,
Нека бъде честит нашият 1 май – Международния ден на труда.

На тази дата в цяла Европа, в целия свят, хора излизат по площади и улици, за да кажат силно и гласно - първи май и труда са основата на човешкото достойнство, те са целостта на личността за всеки един човек, те са постаментът, на който стои цялата цивилизация.

Защото трудът не е само заплата. Работещите не са само колелца в голямата корпоративна машина.

Те са майки и бащи, които сбъдват мечтите си за своите деца.

Те взимат извънредна смяна в завода, за да помогнат на своя колега.

Те работят, за да спестяват за достойни старини.

 

Всяка сутрин стават рано и остават до късно, за да са сигурни, че са свършили достойно своята работа.

Тези хора са солта на България и ние в КНСБ никога няма да спрем да се борим за тяхното достойнство.

Знаем, че мизерията, бедността, болката, са все още твърде високи. Но с общи усилия – на синдикати, работодатели и правителство, с всеки изминал ден, нашето бъдеще е малко по-предсказуемо, а държавата малко по-справедлива.

Това няма как да се случи без борба. Затова трябва да имаме куража заедно да се изправим срещу интереси на монополи, на едрия капитал. Да впишем в тяхната картина трудовите хора на България. Защото сега обикновените, трудовите хора, ги няма.

Не ги трогва болката на младия човек, който получава откази за работа. Не ги разплаква бедността на пенсионера. Не ги вълнува, че много хора имат затруднения да пращат децата си на училище.

Това трябва да спре и ще спре с наша помощ.

Българите ще получават достойна заплата за своя труд и ние няма да спрем или да млъкнем, докато не я получим.  Благодарение и на нашия натиск чрез преговори с работодателите и нашата кампания „Искам още 100 лв.“ средната заплата през 2017 година се повиши с 11,8%, достигайки 1060 лв. Няма да спрем да искаме възнагражденията да се увеличават с тези темпове всяка година, докато не стигнем нормални, европейски заплати.

За първи път от години пазарът ще ни помогне да постигнем своята цел. Годините пренебрежение, обидите към труда, ниските заплати, изгониха милиони от страната ни.

Затова сега заводите са празни, полетата са пусти, а държавата търси работна ръка от близо и далеч. Сега моментът да заявим категорично  - Искаме и имаме право на достойни работни заплати. Искаме толкова, колкото произвеждаме и заслужаваме. Само така ще работим и ще развиваме родината си и ще върнем обратно децата си, които изгонихме в далечни земи.

Нека всички работещи разберем, че сме по-силни заедно, отколкото когато сме разделени. Само, когато сме заедно, изкачваме тези върхове, които не можем да извървим сами. И точно това честваме на Първи май – денят на солидарността.

Докато сме заедно, съм оптимист за България – знам, че тя няма стане процъфтяваща за ден, година или десетилетие. Но заедно ще я построим и ще оставим една цветуща градина на своите деца. Знам, че и вие вярвате в това, затова нека го направим заедно.

На моите братя и сестри, синдикалисти ще кажа: Продължавайте да защитавате Човека. Онзи, които произвежда благата.  Той е бил и винаги ще бъде сърцето на нашата организация. Слушайте това, което говорят трудовите хора на България.  Споделяйте техните каузи и се борете за тях.

Защото братството е именно това – да споделяш еднакви каузи, да се бориш, да падаш и да вдигаш този до теб, когато си мисли, че няма кой да му подаде  ръка.

Аз вярвам в тази кауза. Знам, че вярвате и вие. Защото вие сте мои братя и сестри.

Благодаря ви, че ви има.

Уважаеми сънародници,

Честит 1 май на вас и вашите семейства. Гордейте се с благата на ръцете си и продължавайте да сбъдвате своите мечти.

България няма да ви забрави!

Поклон пред делото ви

 

1 май 2018 г., София

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

7-ми Конгрес

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач