Актуално


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Становище на КНСБ по проекта за изменение на Методиката за определяне на линията на бедност

КНСБ изразява определени резерви в подхода за изменение на Методиката за определяне линията на бедност, в т.ч. относно размера на самата линия на бедност за 2022 г.

През 2020 г. КНСБ направи логичен компромис и това е записано в становището по Промяна в методиката и по Линията на бедност за 2021 г. Допусна се изоставане на ЛБ от 14.4% (369 лв. вместо 431 лв.). Предложението за 2022 г. е също с изоставане – 10.2% (413 лв. вместо 460 лв.).

КНСБ предлага да се предвиди и възможност за корекция, когато при ниски базисни данни на доходи и инфлация, в условията на ускорен растеж и благоприятна икономическа прогноза е налице риск от силно подценяване на линията на бедност. Това ще позволи министърът на труда и социалната политика да се намесва адекватно и да определя линията на бедност, която да е с по-висок размер от изчислената по формулата.

При условие, че се възприемат редица от предложения на КНСБ, Конфедерацията ще подкрепи такъв размер на линията на бедност, който при прилагане и на индекса на цените от малката потребителска кошница към средата на настоящата година, да достигне 418 лв.

Становище - Вижте като PDF

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач