Моят синдикат

Програма

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/directq/addon/nft-chemical.eu/libraries/cms/application/cms.php on line 464

УСТАВ
НА НАЦИОНАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА
“ХИМИЯ И ИНДУСТРИЯ”

РАЗДЕЛ I
ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Националната федерация на труда /НФТ/ “Химия и индустрия” е синдикално сдружение за представителство, организация и защита на правата и интересите на наемния труд.

Чл. 2. НФТ “Химия и индустрия” обединява синдикални организации, изградени на браншов признак в предприятия от химическата, нефтопреработващата, фармацевтичната, целулозно хартиената, каучук и пластмаси преработващата, парфюмерийно-козметичната, стъкларската и керамичната промишленост, преноса, дистрибуцията и съхранението на природен газ, преноса и търговията с химически и петролни продукти и други сродни браншове от индустрията.

Чл. 3. НФТ “Химия и индустрия” е независима от държавните и административните структури, органите и организациите на работодателите, политическите партии и движения и други обществени и синдикални организации, като осъществява дейността си в съответствие с Конституцията и законите в Република България и своя Устав.

Чл. 4.  НФТ “Химия и индустрия” е самостоятелна при определянето на своите основни цели и задачи, организационната и финансовата дейност, синдикалната кадрова политика и принадлежността към национални и международни синдикални обединения.

Чл. 5. /1/ НФТ “Химия и индустрия” има за основна цел представителството и защитата на интересите на своите членове в областта на трудовата заетост, колективното договаряне, социалния диалог в индустриалните отношения, безопасните условия на труд, заплащането на труда, социалното осигуряване и жизненото равнище.

/2/. НФТ “Химия и индустрия” организира своите членове за защита на основните трудови, социални и синдикални права:

  1. Правото на свободно и доброволно сдружаване в синдикални организации и правото на синдикална дейност в предприятията.
  2. Правото на колективно трудово договаряне и участие на синдикалните представители в социалния диалог на индустриалните отношения.
  3. Правото на справедливо заплащане на труда, формиране на социална политика и достоен социален стандарт.
  4. Правото на безопасни и здравословни условия на труд, екологично чиста производствена и жизнена среда и осигуряване на специфичните профилактични и компенсаторни мерки.
  5. Правото на достоен труд, повишаване на квалификацията, преквалификация и условия за професионална реализация.
  6. Правото на социално и здравно осигуряване и защита срещу преднамерени или незаконни действия в трудовите отношения.

Чл. 6. НФТ “Химия и индустрия” постига основната си цел като:

  1. Обединява и координира действията на синдикалните организации, представлява и защитава техните интереси и спомага постигането на общите цели.
  2. Участва в преговори с представителите на работодателите за подписване на колективни трудови договори и споразумения.
  3. Осъществява специфичните функции за синдикален контрол според правомощията си в трудовото и социалното законодателство.
  4. Разработва предложения, проекти и становища по социалното партньорство, колективното договаряне и нормативните актове в областта на труда, доходите и социалното осигуряване.
  5. Организира дейности за постигане на общата синдикална политика, подпомага повишаването на компетенциите на синдикалните представители, организира и подпомага протестни и солидарни синдикални действия и кампании за синдикално влияние и защита на интересите на своите членове.
  6. Осъществява взаимодействието с международни синдикални организации и двустранни международни контакти за синдикално сътрудничество.

Чл. 7. НФТ “Химия и индустрия” осъществява своята дейност като се ръководи от следните основни принципи:

  1. Доброволно членство на синдикалните организации и свобода на синдикално сдружаване.
  2. Синдикална солидарност в обединяването, членството и синдикалните действия за защита на социалните права на наемния труд.
  3. Организационна и финансова самостоятелност и независимост на синдикалните организации.
  4. Изборност и мандатност на синдикалните ръководни органи и делегатско начало в устройството и дейността.
  5. Демократичност, гласност и конструктивен диалог в социалното партньорство.
  6. Неучастие на изборни синдикални дейци в ръководните и изпълнителните органи на държавни, административни и партийни организации.

Чл. 8. /1/. НФТ “Химия и индустрия” предоставя на своите членове необходимата информация, оказва експертна и консултантска помощ, провежда обучения и семинари на синдикални дейци, подпомага взаимодействието между синдикалните организации.

/2/. Формира и провежда политика за организиране на нови синдикални членове, за реализация на проекти в национален и международен план. Организира кампании за защита на основните права на работното място и актуални синдикални проблеми.

/3/. Провежда политика за обединяване и единодействие на синдикалните  организации, за синдикална солидарност, защита на  правата и  общите интереси при спазване на основните задължения, взаимодейства с не правителствени и други обществени организации и движения с обща цел.

РАЗДЕЛ ІІ
ЧЛЕНСТВО В НФТ”ХИМИЯ И ИНДУСТРИЯ”

Чл. 9 /1/. Основни членове на НФТ “Химия и индустрия” могат да бъдат синдикални организации, които приемат и се ръководят от основните цели, принципи и дейности,  права и задължения в този Устав.

/2/. Асоциирани членове на НФТ “Химия и индустрия” могат да бъдат синдикални организации и формирования, които приемат Устава и произтичащите от него права и задължения, без правото на представителство в ръководните и контролните органи.

/3/. Индивидуални членове на НФТ"Химия и индустрия" могат да бъдат студенти, ученици, еднолични търговци, самонаети, безработни, пенсионери, както и работници и служители от сродните химически браншове, в чийто предприятия няма синдикална организация.

Чл. 10. /1/. Синдикалната организация членува в НФТ “Химия и индустрия” колективно, по решение на своя ръководен орган, от името на всички синдикални членове.

/2/. Едновременно членство в различни национални синдикални централи не се допуска.

Чл. 11. Нови членове на НФТ “Химия и индустрия” се приемат с решение на Управителния съвет, след представяне на писмено заявление за членство, протокол от събранието на синдикалната организация с решението за членство, числеността на синдикалната организация и състава на избраното синдикално ръководство.

Чл. 12. /1/. Членството на синдикалната организация в НФТ “Химия и индустрия” се прекратява при закриване или прекратяване на дейността на синдикалната организация. Синдикалната организация взема мерки за съхраняване на организационната документацията, а остатъкът от финансовите средства на организацията се превежда целево по сметката на НФТ “Химия и индустрия”.

/2/. Синдикалната организация може да прекрати членството си в НФТ “Химия и индустрия” по решение на синдикалното събрание, което се депозира пред Управителния съвет.

Чл. 13 /1/. Управителният съвет може да преразгледа легитимността на членството на синдикалната организация в НФТ “Химия и индустрия” при системни нарушения на Устава, пренебрегване на синдикалната солидарност или не внасяне на членски внос повече от три поредни месеца.

/2/. Синдикалните организации по предходната алинея губят правата си на основен член на НФТ “Химия и индустрия” до отстраняването на причините.

/3/. Решение за изключване или отчисляване на синдикална организация от НФТ “Химия и индустрия” се взема от Управителния съвет с 2/3 квалифицирано мнозинство. Изключената синдикалната организация има право да оспори решението на Управителния съвет пред Федералния съвет, като предварително уведоми ФКК.

/4/. Изключените, отчислените или доброволно напусналите синдикални организации  нямат право да предявяват материални и финансови искове към НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 14. /1/. Всяка синдикална организация основен член има следните права:

  1. Пълноправно да участва в дейността на НФТ “Химия и индустрия”, в подготовката и приемането на основните документи и решения, да внася предложения и становища и да настоява за тяхното обсъждане.
  2. Да изисква и получава информация за дейността на ръководните и контролните органи, за техните становища и позиции.
  3. Да избира и отзовава своите представители в органите на НФТ “Химия и индустрия” и да изисква отчет за тяхната дейност.
  4. Да получава необходимата експертна и консултантска помощ и съдействие за синдикална солидарност.
  5. Да изисква от федералните органи защита на трудовите, социалните и синдикалните права и интересите на своите членове, когато те са засегнати неправомерно или се накърнява тяхната професионална чест.

/2/. Синдикалната организация - асоцииран член има следните права:

  1. Да участва в дейността на НФТ “Химия и индустрия” и да внася за обсъждане предложения и становища.
  2. Да получава информация за дейността на НФТ “Химия и индустрия”.
  3. Да получава при необходимост експертна и консултантска помощ и съдействие за синдикална солидарност.

Чл. 15. Всяка синдикална организация на НФТ “Химия и индустрия” има следните задължения:

  1. Да спазва Устава и основните програмни документи на НФТ “Химия и индустрия”.
  2. Да съдейства за осъществяването на общите цели и задачи и да изпълнява решенията на ръководните органи на НФТ “Химия и индустрия”.
  3. Да провежда редовно отчисленията от членски внос в размер, ред и начин утвърдени в този Устав.
  4. Да уведомява своевременно Управителния съвет за организационни, структурни, финансови и други промени в синдикалната организация.

РАЗДЕЛ ІІІ
СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ
НА НФТ “ХИМИЯ И ИНДУСТРИЯ”

Чл. 16. /1/. Синдикална организация може да се изгражда във всяко едно предприятие (дружество, учреждение, кооперация, институт, клон, поделение и други), на принципа на доброволното членство.

/2/. Синдикат може да се изгражда от синдикални организации в предприятие със сложна или териториално разпръсната структура.

/3/. В едно предприятие не могат да се изграждат паралелни синдикални организации, основни членове на НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 17. /1/. Всеки работник или служител може да бъде член на синдикалната организация в предприятието.

/2/. Лица, които наемат работници в предприятието по трудов договор, не могат да членуват в синдикална организация.

Чл. 18. Членството в синдикалната организация се извършва доброволно и индивидуално с лично писмено заявление до председателя на синдикалната организация или положен личен подпис при провеждане на учредително събрание и се удостоверява с удостоверение за членство.

Чл. 19./1/. Всеки синдикален член може да прекрати доброволно членството си с писмено заявление до председателя на синдикалната организация.

/2/. Синдикалният съвет на организацията може да прекрати членството на синдикален член с 2/3 квалифицирано мнозинство в следните случаи:

  1. За нарушаване на основните принципи, цели и задачи на синдикалната организация и незачитане на Устава.
  2. Пренебрегване принципите на синдикалната солидарност.
  3. Едновременно членство в различни синдикални организации.
  4. Не плащане на членски внос за три и повече месеци.

/3/. Възстановяването на членството на изключен синдикален член се извършва по ред и начин определен от събранието на синдикалната организация.

/4/. Доброволно напусналият или изключен синдикален член не може да предявява материални или финансови претенции към синдикалната организация.

Чл. 20. Всеки член на синдикалната организация има право:

  1. Да бъдат представлявани и защитавани неговите професионални, трудови и социални интереси пред администрацията, държавните и право раздавателните органи.
  2. Да получава безплатна трудово-правна консултация и защита.
  3. Да получава материална помощ по ред и начин определен от синдикалната организация.
  4. Да бъде информиран за дейността на синдикалните органи, за взетите решения и резултатите от тяхното изпълнение.
  5. Да бъде избиран във всички ръководни и контролни органи на синдикалната организация и на НФТ “Химия и индустрия”.
  6. Да бъде представляван по свое искане от синдикалната организация пред съдебните органи.

Чл. 21. Всеки член на синдикалната организация има следните задължения:

  1. Да спазва Устава и спомага за постигането на основните цели и задачи на синдикалната организация.
  2. Да участва редовно и съзнателно в работата на синдикалните органи, в които е избран.
  3. Да пази авторитета на организацията и спазва принципите на синдикалната солидарност.

Чл. 22. /1/. Висш ръководен орган на синдикалната организация е събранието.

/2/. Събранието може да бъде изградено на принципа на представителството (делегатско събрание) с определена от синдикалния съвет норма на представителство на делегатите, избрани за целия мандат.

/3/. Събранието е редовно, когато присъстват повече от половината синдикални членове (делегати) и взема решения с обикновено мнозинство, освен в случаите, за които се изисква квалифицирано мнозинство.

/4/. В случай, че събранието е редовно свикано и огласено, но в обявения час няма необходимото мнозинство, то се отлага с един час и се провежда при кворум от минимум 1/3 от членовете на синдикалната организация или съответно делегатите на делегатското събрание и при същия дневен ред.

/5/. Ръководството на синдикалната организация и членовете на синдикалния съвет са по право делегати на делегатското събрание.

Чл. 23. Събранието на синдикалната организация се свиква най-малко веднъж годишно от председателя на организацията, от синдикалния съвет или по писмено искане на 1/3 от синдикалните членове.

Чл. 24. Събранието на синдикалната организация осъществява следните основни правомощия:

  1. Утвърждава програма или основни насоки за дейността на синдикалната организация.
  2. Приема отчета за дейността на синдикалния съвет и отчета на финансово контролната комисия.
  3. Определя вътрешно организационната структура на синдикалната организация и основни положения за организационната и финансовата дейност, които да не противоречат на този Устав.
  4. Определя числеността на ръководството на синдикалната организация (председател и секретар/и), числеността на синдикалния съвет и на финансово контролната комисия на синдикалната организация.
  5. Избира Председателя и секретаря(те) на синдикалната организация с тайно гласуване с мнозинство на повече от половината от участващите в гласуването. Изборът с тайно гласуване може да бъде заменен с явно гласуване с решение на събранието прието с квалифицирано мнозинство на 2/3 от присъстващите.
  6. Избира членовете на синдикалния съвет, председателя и членовете на финансово-контролната комисия с явно гласуване и мнозинство от повече от половината участващи в гласуването.
  7. Избира делегатите на синдикалната организация за конгреса на НФТ “Химия и индустрия”, а в случай на извънредни обстоятелства, които водят до обективна невъзможност за неговото провеждане, изборът се извършва от синдикалния съвет.
  8. Взема решение по членството на синдикалната организация в НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 25. /1/. Синдикалният съвет е орган за оперативно ръководство на синдикалната организация, който осъществява следните основни правомощия:

  1. Организира изпълнението на програмата и решенията на събранието.
  2. Ръководи дейността на синдикалната организация за времето на своя мандат.
  3. Утвърждава бюджета и основните разходи на синдикалната организация.
  4. Открива процедурите за водене на преговори, подготовка и подписване на колективни трудови договори , споразумения и информира събранието на синдикалната организация.
  5. Определя трудовите възнаграждения и условията по трудов договор на платените синдикални дейци.

/2/. Синдикалният съвет се свиква от председателя на синдикалната организация или по писмено искане на 1/4 от неговите членове и взема решение с обикновено мнозинство, ако присъстват най-малко половината членове.

Чл. 26. /1/. Председателят на синдикалната организация осъществява следните основни правомощия:

  1. Представлява синдикалната организация.
  2. Свиква синдикалния съвет и ръководи неговите заседания.
  3. Организира работата на синдикалния съвет и контролира изпълнението на взетите решения.
  4. Води преговорите по колективното трудово договаряне, споразуменията и социалното партньорство.
  5. Представлява синдикалната организация във Федералния съвет, в регионалното събрание на представителите или в браншов съвет.
  6. Носи отговорност за организационното състояние на синдикалната организация, документацията и текущата отчетност на финансовата дейност.

/2/. В случай на отсъствие на председателя, правомощията по предходната алинея се осъществяват от секретаря(те) на синдикалната организация.

/3/. Секретарят(те) на синдикалната организация работи за изпълнение на основните цели и задачи и упражнява правомощия, делегирани му от синдикалния съвет или председателя на синдикалната организация.

Чл. 27. /1/. Финансово-контролната комисия на синдикалната организация има следните правомощия:

  1. Контролира финансовата и организационната дейност на синдикалната организация.
  2. Контролира правомерността и изпълнението на взетите решения на събранието и синдикалния съвет.
  3. Разглежда възраженията при изключване на синдикални членове от синдикалната организация.
  4. Информира синдикалния съвет за направените проверки, ревизии и констатирани нарушения при взети решения.

/2/. Финансово-контролната комисия може да свика събранието на синдикалната организация за обсъждане и решение на спорни организационни и финансови въпроси.

/3/. В изпълнение на своите права и задължения финансово-контролната комисия може да изисква съдействие от Федералната контролна комисия.

БРАНШОВИ И РЕГИОНАЛНИ СТРУКТУРИ
НА НФТ”ХИМИЯ И ИНДУСТРИЯ”

Чл. 28. /1/. Браншовият синдикат на НФТ “Химия и индустрия” обединява синдикални организации в предприятия от един бранш или сродни дейности.

/2/. Браншовият синдикат координира дейността на синдикалните организации, представлява и защитава специфични професионални, икономически и социални интереси, в преговори и социално сътрудничество с браншови органи на работодателите и организира солидарни синдикални действия.

/3/. Браншовият синдикат се формира по предложение на Федералния съвет или по решение на синдикалните организации.

/4/. Браншовият съвет е колективен орган за ръководство на браншовия синдикат и се състои  от председателите на синдикалните организации от бранша и допълнителна норма на представителство.

/5/. Председателят на браншовия синдикат се избира от браншовия съвет с тайно гласуване и обикновено мнозинство.

/6/. Браншовият синдикат се представлява от своя председател, който след избора става член на Федералния съвет.

/7/. Изграждането на браншовия синдикат и нормата на представителство в браншовия съвет се утвърждават от Федералния съвет.

Чл. 29. /1/. Федералният съвет утвърждава статута на браншовите съвети, с който се уреждат техните основни правомощия и финансиране.

/2/. Синдикалните организации от браншовия синдикат запазват правата и задълженията си  на основни членове на НФТ “Химия и индустрия”.

/3/. В своята дейност браншовият синдикат се ръководи от основните организационни принципи, цели и задачи на НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 30. /1/.  Регионалният център на НФТ “Химия и индустрия” обслужва синдикалните организации от определен регион.

/2/. Регионалните центрове се изграждат с решение на Федералния съвет.

/3/. Регионалният център координира дейността на синдикалните организации и съдейства за постигането на общите цели и задачи на НФТ “Химия и индустрия”.

/4/. Регионалният център реализира представителството на интересите на синдикалните организации, на единната и солидарна политика по колективното договаряне, социалното партньорство и колективните спорове.

/5/. Регионалният център организира и провежда обучения и семинари на синдикалните дейци и съдейства за укрепване на организационното състояние и привличането на нови синдикални структури.

/6/. Регионалният център спомага за обмен на информация за социално-икономическото състояние на предприятията, равнището на доходите, безработицата и регионалните програми за трудовата заетост, безопасните и здравословни условия на труд и проблемите на синдикалната практика.

/7/. Регионалният център обсъжда позиции и становища по общата политика и специфичните въпроси на синдикалните организации, индустриалните отношения, организационното и кадровото осигуряване на структурите.

Чл. 31. /1/. Събранието на представителите е координационен орган на регионалния център.

/2/. Събранието на представителите предлага кандидатура за регионален секретар за утвърждаване от Федералния съвет.

/3/. Регионалният секретар участва в работата на Федералния съвет със съвещателен глас.

/4/. Събранието на представителите приема годишния отчет за организационно-финансовата дейност на регионалния център.

/5/. Отчетните събрания на представителите на регионалните центрове се провеждат с общата отчетно-изборна кампания на НФТ “Химия и индустрия”

/6/. Управителният съвет на НФТ “Химия и индустрия” при необходимост може да свика събранието на представителите.

/7/. Регионалният секретар на НФТ “Химия и индустрия” осъществява дейността и правомощията си в съответствие със Статута на регионалните центрове и Регламента за неговата работа, приети от Федералния съвет.

Чл. 32. /1/. Федералният съвет определя териториалната структура на регионалните центрове, прави предложения за регионални секретари и приема статута, с който се уреждат основните правомощия и финансиране на регионалните центрове.

/2/. Синдикалните организации от регионалния център имат права и задължения на основни членове на НФТ “Химия и индустрия.

/3/. В своята дейност регионалния център се ръководи от основните цели, задачи и организационни принципи на НФТ “Химия и индустрия”.

/4/. Регионалното събрание на представителите може да бъде свикано с решение на ръководните органи на НФТ”Химия и индустрия” или по искане на 1/3 от синдикалните организации в региона.

/5/. Регионалният център може да организира членството на безработни, пенсионери, студенти и индивидуални синдикални членове, в случай, че няма изградена организация на НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 33. /1/. Организационната дейност на регионалния център се финансира и осигурява с разпределението на бюджета на НФТ “Химия и индустрия”.

/2/. Събранието на представителите от региона може да прави предложения пред Управителния съвет за финансово осигуряване и кадрови решения на регионалния център.

/3/. Председателят на НФТ “Химия и индустрия” сключва трудов договор с регионалните секретари на платени длъжности.

/4/. Управителният съвет определя условията по трудовото правоотношение на регионалните секретари на трудов договор и условията за регионалните секретари, работещи по съвместителство или на доброволни начала.

/5/. Оперативният отчет на регионалния център се изготвя на полугодие от регионалния секретар и се приема от Управителният съвет на НФТ “Химия и индустрия”. Контролът на финансовата дейност на регионалния център се осъществява от Федералната контролна комисия.

/6/. Документацията, кореспонденцията и счетоводната дейност на регионалния център са част от цялостната дейност на НФТ “Химия и индустрия”.

РАЗДЕЛ ІV
ОРГАНИ НА НФТ “ХИМИЯ И ИНДУСТРИЯ”

Чл. 34. /1/. Върховен орган на НФТ “Химия и индустрия” е Конгресът (Общо събрание), който се свиква редовно на пет години.

/2/. Конгресът започва своята работа, ако присъстват повече от половината избрани делегати на синдикалните организации и делегатите по право.

/3/. При липса на необходимия кворум от редовно поканените делегати, Конгресът се отлага с един час от предварително обявения час и се провежда на същото място и при същия дневен ред, с кворум не по-малък от 1/3 от общия брой избрани делегати и делегати по право.

/4/. Конгресът на НФТ “Химия и индустрия” може да бъде свикан и извънредно.

Чл. 35. /1/. Конгресът на НФТ “Химия и индустрия” се свиква от Управителния съвет, самостоятелно или по писмено искане на 1/3 от синдикалните организации - основни членове.

/2/. Управителният съвет с решението си за свикване на Конгреса определя дневния ред, датата и мястото на неговото провеждане.

/3/. Поканата за свикване на Конгреса се изпраща до синдикалните организации в писмен или дигитален вид и съдържа дневния ред, датата, часа и мястото на неговото провеждане. Поканата се обявява на сайта и в офиса по седалището на НФТ “Химия и индустрия” в 30 дневен срок преди датата на откриването на Конгреса.

/4/. Управителният съвет определя нормата на представителство на делегатите на синдикалните организации за Конгреса на НФТ “Химия и индустрия”.

/5/. Ръководството на НФТ"Химия и индустрия", членовете на Управителния съвет и членовете на Федералната контролна комисия са по право делегати на Конгреса.

Чл. 36. Конгресът на НФТ “Химия и индустрия”:

  1. Приема програма, основни насоки и приоритети за дейността и политиката на НФТ “Химия и индустрия”.
  2. Приема, допълва и променя Устава на НФТ “Химия и индустрия” с явно гласуване и 2/3 мнозинство от присъстващите делегати.
  3. Приема отчетите за дейността на НФТ “Химия и индустрия” и на Федералната контролна комисия.
  4. Определя числения състав на ръководството на НФТ"Химия и индустрия", числеността на Управителния съвет и на Федералната контролна комисия.
  5. Избира председателя и зам.председателя(ите) на НФТ “Химия и индустрия” с тайно гласуване и обикновено мнозинство от присъстващите делегати.
  6. Избира Председателя и членовете на Федералната контролна комисия с явно гласуване и обикновено мнозинство от присъстващите делегати.
  7. Взема решение за членството на НФТ “Химия и индустрия” в национални и международни синдикални организации, както и за членството или консолидирането на НФТ “Химия и индустрия” с други браншови синдикални сдружения.
  8. Може да взема решения по всички въпроси от дейността на НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 37. /1/. Ръководен орган на НФТ “Химия и индустрия” между конгресите е Федералният съвет (Общо събрание на синдикалните организации).

/2/. Федералният съвет  включва в състава си председателя и зам.председателя/и/ на НФТ “Химия и индустрия”, членовете на Управителния съвет и представителите на всички синдикални организации.

/3/. Заседанията на Федералния съвет са редовни, ако присъстват повече от половината членове и взема решения с обикновено мнозинство.

/4/. Федералният съвет се свиква от Управителния съвет,  по писмено искане на 1/3 от синдикалните организации или от Председателя на НФТ “Химия и индустрия”, с което се определя дневния ред, времето и мястото на провеждането.

/5/. За свикването на Федералния съвет се отправя писмена покана до синдикалните организации, която съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането.

/6/. При липса на необходимия кворум заседанието се отлага с един час и се провежда на същото място и при същия дневен ред, с кворум не по-малък от 1/3 от състава на Федералния съвет.

Чл. 38. Федералният съвет:

  1. Организира изпълнението на конгресните решения за политиките и основните насоки за дейността на НФТ “Химия и индустрия”.
  2. Приема насоките за дейността на НФТ “Химия и индустрия” и основните вътрешно организационни и финансови вътрешно устройствени документи.
  3. Взема решения за извършването на позволени от закона дейности и по имуществото и собствеността на НФТ “Химия и индустрия”.
  4. Приема годишния бюджет и отчета за дейността на НФТ “Химия и индустрия”.
  5. Приема синдикални политики за развитие на индустриалните отношения, социалния диалог и колективното трудово договаряне, социално-икономически и вътрешно организационни проблеми.
  6. Извършва промени в състава на Управителния съвет и на Федералната контролна комисия в случай, че техни членове напуснат или бъдат отзовавани от синдикалната организация, която представляват, както и в случай, че подадат оставка или възникнат непреодолими причини.
  7. Може да освободи член на Управителния съвет при негово бездействие или преднамерени действия в нарушение на Устава или уронване авторитета на НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 39. /1/. Управителният съвет организира и ръководи дейността на НФТ “Химия и индустрия”.

/2/. Управителният съвет на НФТ “Химия и индустрия” се състои от председател, зам.председател(и) и членове.

/3/. Управителният съвет на НФТ “Химия и индустрия”:

  1. Организира и контролира изпълнението на решенията на Конгреса и Федералния съвет.
  2. Свиква и организира заседанията на Федералния съвет и подготвя предложенията и материалите по предмета на неговите правомощия.
  3. Приема становища и позиции по социално-икономически и синдикални проблеми и по реализацията на политиката на НФТ”Химия и индустрия”.
  4. Приема нови синдикални организации в НФТ”Химия и индустрия”, отчислява и изключва синдикални организации по ред и условия уредени в този Устав и вътрешно организационните правила.
  5. Осъществява периодичен контрол на организационната и финансовата дейност на НФТ “Химия и индустрия”.
  6. Приема механизма и определя възнагражденията и условията по трудов договор на председателя и заместник председателя(ите) на НФТ “Химия и индустрия”.
  7. Приема длъжностното разписание на експертно техническия персонал на НФТ “Химия и индустрия”.
  8. 8. Осъществява оперативното управление на бюджета, на организационната и финансовата дейност на НФТ “Химия и индустрия”.
  9. Взема решение за организиране провеждане или участие в общи синдикални действия, кампании и протести и при необходимост формира стачен комитет.
  10. Определя условията и реда за индивидуално членство в НФТ"Химия и индустрия" и размера на членския внос, според спецификата и социалния статус.

/4/. Управителният съвет се свиква от Председателя или по искане на 1/3 от неговия състав. Заседанията на Управителния съвет са редовни, ако присъстват повече от половината от неговия състав и взема решенията си с обикновено мнозинство.

/5/. Управителният съвет може да взема решения и без да бъде провеждано присъствено заседание при извънредни ситуации или в неотложни случаи, а протоколът с взетите решения се подписва в последствие от всички членове.

Чл. 40. /1/. Председателят на НФТ “Химия и индустрия” има следните основни правомощия:

  1. Представлява НФТ “Химия и индустрия”.
  2. Организира дейността на НФТ “Химия и индустрия” и изпълнението на взетите решения от Федералния съвет и Управителния съвет.
  3. Организира работата на Федералния съвет и Управителния съвет, свиква и ръководи техните заседания.
  4. Осъществява текущ контрол върху организационната, административно-стопанската и финансовата дейност на НФТ “Химия и индустрия”.
  5. Назначава и освобождава от длъжност експертно-техническия персонал на НФТ “Химия и индустрия”.
  6. Взема оперативни решения, невключени в компетенциите на колективните ръководни органи на НФТ “Химия и индустрия”.

/2/. Правомощията по предходната алинея в отсъствието на Председателя се осъществяват от заместник председателя, а в случаите по чл.50 ал.2. от член на Управителния съвет, упълномощен с решение на Федералния съвет.

/3/. Заместник-председателя(ите) на НФТ “Химия и индустрия” има следните правомощия:

  1. Организира и контролира изпълнението на взетите решения от Федералния съвет и Управителния съвет в сферата на дейност, за която отговаря.
  2. Подпомага Председателя в изпълнение на неговите основни правомощия и организира и отговаря за изпълнението на тези дейности, делегирани му от Председателя на НФТ “Химия и индустрия”.
  3. Взема оперативни решения в изпълнение на решенията на колективните ръководни органи и текущата дейност.

Чл. 41. /1/. Федералната контролна комисия осъществява контрол върху финансовата дейност и правомерността на решенията на колективните органи на НФТ “Химия и индустрия”.

/2/. Федералната контролна комисия се състои от Председател и членове и извършва дейността си на обществени начала.

/3/. Членовете на Федералната контролна комисия не могат да заемат длъжности в ръководните органи на НФТ “Химия и индустрия”.

/4/. Федералната контролна комисия работи по приет от Федералния съвет правилник и издръжката й се определя с приемането на бюджета на НФТ “Химия и индустрия”.

/5/. Председателят на Федералната контролна комисия може да участва в работата на Федералния съвет и на Управителния съвет със съвещателен глас.

Чл. 42. Федералната контролна комисия:

  1. Провежда текущ и последващ контрол на финансовата дейност на НФТ “Химия и индустрия”.
  2. Контролира съответствието на взетите решения с правомощията на органите.
  3. Извършва проверка на организационната и финансовата дейност на НФТ “Химия и индустрия и на синдикалните организации по предложение на Председателя, Управителния съвет или по своя инициатива и информира за резултатите от проверката.
  4. Разглежда възраженията на синдикални организации по взетите решения на Федералния съвет.
  5. В осъществяването на своите правомощия може да привлича експерти, специалисти и технически персонал.
  6. Оказва методическа помощ и съдействие на финансово-контролните комисии на синдикалните организации.
  7. Може да свика извънредно заседание на Федералния съвет.
  8. Контролира финансовата дейност на синдикалните организации, браншовите синдикати и регионалните центрове.
  9. Предписанията на Федералната контролна комисия са задължителни за изпълнение, а в случай, че постъпи възражение, то се обсъжда от Управителния съвет.

РАЗДЕЛ V
ФИНАНСИ И ИМУЩЕСТВО
НА НФТ “ХИМИЯ И ИНДУСТРИЯ”

Чл. 43. Финансовите средства на НФТ “Химия и индустрия” и синдикалните организации се формират от членски внос, дарения, завещания, доброволни вноски, доходи от имущество и разрешени от закона дейности.

Чл. 44. /1/. НФТ ”Химия и индустрия” и синдикалните организации могат да извършват позволените от закона дейности по решение на съответните упълномощени органи, като средствата се използват за постигането на основните цели и задачи.

/2/. НФТ ”Химия и индустрия” и синдикалните организации могат да притежават движимо и недвижимо имущество, банкови сметки, застрахователни полици, ценни книжа, парични сметки и фондове, да организират и учредяват взаимоспомагателни и солидарни каси.

Чл. 45. /1/. Федералният съвет приема Наредба за финансовата дейноста на  НФТ “Химия и индустрия” и на синдикалните организации.

/2/. Федералният съвет може да формира целеви парични сметки на НФТ “Химия и индустрия”, чието управление се извършва от Управителния съвет.

/3/. Оперативното ръководство и текущия контрол на финансовата дейност се осъществява от Председателя на НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 46. /1/. Синдикалните организации основни членове на НФТ “Химия и индустрия” формират приходите  от членски внос на основата на индивидуалния членски внос на синдикалните членове, който е в размер на 1 на сто от дохода, оставащ след облагането с данъка върху общия доход и задължителните лични осигуровки.

/2/. Всяка синдикална организация основен член на НФТ “Химия и индустрия” самостоятелно решава реда и начина за събиране на индивидуалния месечен членски внос на своите членове.

/3/. Събранието на синдикалната организация може да взема решение за събиране на индивидуалния членски внос под приетия размер за отделни синдикални членове в особени случаи.

Чл. 47. /1/. Средствата на синдикалните организации се разходват единствено за постигане на синдикалните цели и задачи:

  1. Организационни разходи;
  2. Разходи за информационни и пропагандни материали;
  3. Кадрово обезпечаване – възнаграждения и осигуряване;
  4. Стопански разходи – консумативи, издръжка, командировки и технически средства;
  5. Помощи.

/2/. Средствата на НФТ “Химия и индустрия” се разпределят ежегодно от Федералния съвет по бюджетна схема и осигуряват:

  1. Експертно-техническата и организационната дейност на НФТ”Химия и индустрия”;
  2. Кадровата и организационно-техническата издръжка на регионалните синдикати на НФТ”Химия и индустрия”;
  3. Синдикалното обучение;
  4. Средствата за международното членство и дейност на НФТ”Химия и индустрия”;
  5. Отчисленията за членството в КНСБ;
  6. Солидарно и социално подпомагане и взаимопомощ.

/3/. Синдикалните организации - основни членове правят ежемесечни отчисления в размер на 50 % от събрания членски внос по сметката на НФТ”Химия и индустрия”.

/4/. В средствата по предходната алинея са включени отчисленията от 15 на сто на синдикалните организации, които се дължат по повод членството на НФТ “Химия и индустрия” в КНСБ.

/5/. Синдикалните организации - асоциирани членове правят ежемесечни вноски от членския внос в размер, ред и условия определени от Управителния съвет.

/6/. Управителният съвет може да въведе особен статут за отчисления на членски внос за определени  синдикални организации и за определен срок.

РАЗДЕЛ VІ
ДОПЪЛНИТЕЛНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 48. /1/. Федералният съвет взема решения по въпроси неуредени в настоящия Устав.

/2/. Федералният съвет има право да променя и допълва Устава с 2/3 квалифицирано мнозинство, в случай, че някои негови разпоредби противоречат на законодателството или нормативните регламенти за устройството и дейността на сдруженията с нестопанска цел.

/3/. Управителният съвет взема решение при възникнали спорове по приложението на настоящия Устав. Решението може да се протестира пред Федералния съвет, като синдикалната организация предварително уведоми ФКК за становище.

/4/. Управителният съвет взема решения от компетенциите на Федералния съвет чл.38 ал.1,2,4и5 в случай на извънредни обстоятелства или ситуации, природни бедствия или пандемии, които създават обективни пречки за функционирането на НФТ"Химия и индустрия".

/5/. Управителният съвет взема решения за участието и представителството на НФТ"Химия и индустрия" в помощни органи и комисии на КНСБ.

/6/. Федералният съвет избира делегатите на НФТ"Химия и индустрия" за Конгреса на КНСБ.

Чл. 49. /1/. Изборът на ръководство, ръководни и контролни органи на НФТ “Химия и индустрия” се извършва по ред и начин, утвърден от Конгреса на основата на общите принципи за изборите в синдикалните структури, приети от Федералния съвет.

/2/. В Управителния съвет на НФТ “Химия и индустрия” не могат да бъдат избирани лица, които заемат ръководни длъжности в политически партии на национално равнище или на ръководни длъжности в държавни и административни органи.

/3/. Ръководството, членовете на Управителния съвет и на Федералната контролна комисия на НФТ “Химия и индустрия” се освобождават от заеманите длъжности с решение на Федералния съвет, в случай, че напуснат синдикалната организация, както и при разформироване на синдикалната структура, която представляват, както и по тяхна писмена молба или непреодолими причини.

Чл. 50. /1/. Ръководството, членовете на синдикалния съвет и на финансово-контролната комисия на синдикалната организация се освобождават от заеманите длъжности с решение на съответния синдикален съвет, в случай, че напуснат синдикалната организация или по тяхна писмена молба.

/2/. Синдикалните организации, браншовите синдикати и регионалните центрове могат да отзовават своите представители от органите на НФТ “Химия и индустрия” при системни нарушения на Устава, с писмено мотивирано искане и решение на Федералния съвет.

Чл. 51. /1/. Управителният съвет обявява отчетно изборната кампания в синдикалните организации и синдикалните структури преди редовния конгрес на НФТ “Химия и индустрия”.

/2/. Мандатът на изборните органи и длъжности в синдикалните организациите и структури на НФТ “Химия и индустрия” е пет години и се определя от редовните конгреси.

/3/. В случай на извънредни обстоятелства, които водят до обективна невъзможност за свикването на Конгреса, ръководните и контролните органи на НФТ “Химия и индустрия” изпълняват своите задължения и правомощия и след изтичането на техния мандат до провеждането на редовен Конгрес.

/4/. В случай на извънредни обстоятелства, които водят до обективна невъзможност за свикване на събранието на синдикалната организация, нейните ръководни и контролни органи изпълняват своите задължения и правомощия и след изтичането на техния мандат до провеждането на редовно отчетно-изборно събрание.

/5/. Федералният съвет приема организационни правила за провеждане на избори в НФТ “Химия и индустрия”.

/6/. Ръководните органи на синдикалните структури в НФТ “Химия и индустрия”, за отделни случаи, могат да въведат явно или тайно гласуване за вземане на решения.

Чл. 52. /1/. НФТ “Химия и индустрия” е синдикално сдружение в частна полза и като юридическо лице се представлява от Председателя или заместник председателя, по отделно.

/2/. Управителният съвет упълномощава заместник председателя, който да представлява НФТ “Химия и индустрия”, в случай, че конгресът е избрал повече от един заместник-председател.

/3/. Синдикалните организации основни членове придобиват качеството на юридически лица по смисъла на членството си в НФТ “Химия и индустрия”.

Чл. 53. НФТ “Химия и индустрия” има свой печат и знак.

Чл. 54. /1/. НФТ ”Химия и индустрия“ не се ограничава със срок на учредяването и функционирането си.

/2/. НФТ ”Химия и индустрия” се преобразува и прекратява с решение на Конгреса взето с явно гласуване и 2/3 квалифицирано мнозинство.

/3/. Разпореждането с имуществото и паричните средства на НФТ ”Химия и индустрия” по предходната алинея се урежда  с решение на Конгреса.

/4/. Заличаването на НФТ”Химия и индустрия” се извършва от упълномощено от Конгреса, лице/а след приключването на процедурата по предходната алинея, по законоустановения ред.

Чл. 55. Седалището на НФТ “Химия и индустрия” е в град София, община “Триадица”, пл. “Македония” № 1, ет. 6.

Чл. 56. НФТ “Химия и индустрия” е правоприемник на Профсъюза на работниците от химическата промишленост, Федерацията на профсъюзните организации от биотехнологическата и химическата промишленост и Федерацията на синдикалните организации от химическата и биотехнологическата промишленост.

Настоящият Устав е приет на Учредително заседание на НФТ “Химия и индустрия” на 31 март 1990 г.; изменен и допълнен от Извънредния конгрес на НФТ”Химия и индустрия” на 8 май 1992 г.; изменен и допълнен от Първия редовен конгрес на  НФТ”Химия и индустрия” на 18 юни 1993 г.; изменен и допълнен от Извънредния конгрес на НФТ”Химия и индустрия” на 16 май 1996 г.; изменен и допълнен от Третия редовен конгрес на НФТ”Химия и индустрия” на 19-20 юни 1997 г.; изменен и допълнен от Четвъртия редовен конгрес на НФТ “Химия и индустрия” на 28-29 юни 2001 г.; изменен и допълнен от Петия редовен конгрес на НФТ “Химия и индустрия” на 1 – 2 юли 2005 г., изменен от VІ-я Конгрес на 1-2 октомври 2010 г., изменен на 1-2 април 2016 г. от 7-я Конгрес, изменен и допълнен на 1-2 октомври 2021 г. от 8-я Конгрес.

8-ми Конгрес

Вътрешни правила на НФТ"Химия и индустрия" за администриране лични данни

 

10 май! Професионален празник на химика!

Синдикални и социални партньори

Синдикални партньори

Конфедерацията на независимите синдикати в България
Световната федерация на индустриалните работници
Европейска федерация на индустриалните работници
още

Социални партньори

Българска камара на химическата промишленост
Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Българска генерична фармацевтична асоциация
още

Полезни връзки

Министерство на околната среда и водите
Министерство на здравеопазването
Министерство на труда и социалната политика
още

Google преводач